راهنمای خرید ورق سیاه+ پاسخ به 8 سؤال مهم در این زمینه

ساخت وبلاگ
راهنمای خرید ورق سیاه+ پاسخ به 8 سؤال مهم در این زمینه
 

اگر می‌خواهید ورق سیاه بخرید و اطلاعات لازم در این زمینه را ندارید، این مقاله را از دست ندهید. این مقاله در اصل یک راهنمای خرید ورق سیاه ست که با مطالعه آن، با نکات مهم در خرید ورق سیاه آشنا خواهید شد. محصولی که قیمت آهن همانند سایر مقاطع فولادی، به قیمت آهن بستگی دارد.

 

1. ورق سیاه چیست؟

ورق سیاه یک مقطع فولادی تخت و تیره‌رنگ است که از فولاد کربنی ساخته می‌شود. برای ساخت ورق سیاه از اسلب استفاده می‌کنند. اسلب‌هایی که دارای گریدهای مختلف فولادی هستند و متداول‌ترین آن‌ها گریدهای St52 یا St37 است.

 

قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه

 

مشخصات شیمیایی و مکانیکی هر کدام از این 2 نوع فولاد St37 و St52 را در زیر می‌بینید:

 

مقایسه مشخصات شیمیایی و مکانیکی فولاد St37 و St52

ردیف

گرید فولاد

ترکیب شیمیایی (درصد)

مشخصات مکانیکی (N/mm2)

کربن

فسفر

گوگرد

نیتروژن

استحکام کششی

استحکام تسلیم

1

St37

0.15-0.2

0.05

0.05

0.009

340-510

195-235

2

St52

0.2-0.22

490-680

315-355

 

 

ورق سیاه معمولاً در 2 نوع کویل و شیت (پلیت) در بازار موجود است که نوع شیت آن از طریق برش زدن کویل تولید می‌شود. لازم به ذکر است که به دلیل استفاده از حرارت بالا در تولید و تیره شدن رنگ، ورق سیاه به این نام خوانده می‌شود.

 

پیشنهاد برای مطالعه بیشتر: ورق سیاه St37 و St52 چه فرقی با هم دارند؟

 

2. فرایند تولید ورق سیاه چگونه است؟

ورق سیاه تنها از طریق فرایند نورد گرم تولید می‌شود. در آغاز فرایند نورد گرم، اسلب با ضخامت 300-110 میلی‌متر وارد کوره پیش گرم شده و تا حرارت مشخصی گرم می‌شود. سپس برای این که لایه اکسید تشکیل شده روی اسلب از بین برود و کیفیت ورق سیاه پایین نیاید، روی آن جریان آب با فشار بالا اعمال می‌کنند. در مرحله بعدی اسلبی که کمی خنک شده، وارد قفسه نورد شده و با عبور از بین تعدادی غلتک، به تدریج ضخامت آن کم شده و به حد موردنظر می‌رسد.

 

فرایند تولید ورق سیاه

 

در مرحله نورد اصلی، ضخامت و ابعاد ورق دائم کنترل می‌شود. مرحله آخر فرایند تولید ورق سیاه، مرحله خنک کاری است که طی آن دمای ورق تولیدشده را به مرور و در مجاورت هوا، کاهش می‌دهند. پس از آن ورق برش خورده و به صورت کویل یا شیت بسته‌بندی و انبار می‌شود.

 

3. ورق سیاه چه تفاوتی با ورق روغنی دارد؟

ورق روغنی نیز نوعی از ورق سیاه است که تولید آن یک مرحله اضافه‌تر دارد. برای تولید ورق روغنی، ورق سیاه ابتدا اسیدشویی شده تا پولک‌ها و ناخالصی‌های سطحی آن برطرف شود. سپس طی فرایند نورد سرد و عبور از غلتک‌های متعدد، به مرور از ضخامت آن کم می‌شود، چرا که ابعاد ورق سیاه به دلیل خنک‌سازی در هوای آزاد کمی تغییر می‌کند و دقیق نیست. در مرحله آنیل کاری و پرداخت نهایی، سطح ورق روغن‌کاری شده تا نسبت به اکسید شدن مقاوم شود و ظاهری صاف و صیقلی پیدا کند.

 

ورق روغنی در اصل نوعی ورق سیاه است که ابعاد دقیق‌تری داشته و خواص مکانیکی آن بهبود یافته است. همین ضخامت کمتر و ابعاد دقیق‌تر، از اصلی‌ترین تفاوت‌های ورق سیاه با ورق‌های روغنی است. در مورد تفاوت ورق سیاه و ورق گالوانیزه هم می‌توان گفت که ورق گالوانیزه، در اصل همان ورق سیاه است که یک پوشش از جنس فلز روی دارد.

 

کاربرد ورق سیاه در کشتی سازی

 

4. ورق سیاه در صنعت و ساختمان‌سازی چه کاربردهایی دارد؟

گرید ورق سیاه تعیین‌کننده کاربرد آن است، چرا که ترکیب شیمیایی و خواص مکانیکی هر گرید، کاربرد ورق سیاه در صنعت و ساختمان‌سازی را تعیین می‌کند.

 

بر همین اساس، ورق سیاه گرید St37 به دلیل درجه سختی و میزان کربن کمتر، بیشتر در ساختمان‌سازی کاربرد دارد. در مقابل ورق سیاه گرید St52 به دلیل مقاومت و کربن بیشتر، در صنعت به کار می‌رود.

 

مهم‌ترین کاربردهای ورق سیاه را در ادامه می‌خوانید:

 

  • تولید برخی مقاطع فولادی مثل قوطی پروفیل، ناودانی، نبشی و لوله فولادی
  • تولید قطعات خودرو
  • تولید تجهیزات کشاورزی
  • تولید قطعات برای محصولات مختلف صنعتی
  • تولید کشتی
  • پل سازی
  • صنعت نفت به منظور ساخت مخزن و لوله
  • ساخت تجهیزات شهری و ترافیکی مثل گارد ریل

 

گرید ورق سیاه از نکات مهم در خرید ورق سیاه است که باید به آن دقت کنید.

 

محاسبه وزن ورق سیاه

 

5. وزن ورق سیاه چگونه محاسبه می‌شود؟

آسان‌ترین راه برای محاسبه وزن ورق سیاه، مراجعه به جدول اشتال و پیدا کردن ضخامت و ابعاد موردنظر و عدد وزنی متناظر با آن است. برخی تولیدکنندگان هم معمولاً جدول وزنی ورق سیاه تولیدی خود را در اختیار خریدار قرار می‌دهند که وزن‌های درج‌شده در آن همانند جدول اشتال بر اساس ابعاد و ضخامت تفکیک ‌شده و دقت بالاتری دارد. یک راه دیگر هم برای محاسبه وزن ورق سیاه وجود دارد و آن هم استفاده از فرمول زیر است:

 

فرمول محاسبه وزن ورق سیاه

 

در فرمول بالا، عدد 7.8 چگالی فولاد بوده و بایستی عرض و ضخامت ورق را به میلی‌متر و طول آن را به متر وارد کنید تا وزن ورق در واحد کیلوگرم به دست بیاید. در خرید اصولی ورق سیاه، محاسبه وزن اهمیت بسیار زیادی دارد.

 

کارخانه‌های تولیدکننده ورق سیاه

 

6. کدام کارخانه‌ها در ایران ورق سیاه تولید می‌کنند؟

تعداد کارخانه‌های تولیدکننده ورق سیاه در ایران کم نیست و بیشتر آن‌ها در مرکز و جنوب کشور مستقر هستند. برترین کارخانه‌های تولیدکننده ورق سیاه در ایران را در لیست زیر ببینید:

 

  • فولاد مبارکه اصفهان
  • فولاد صبا اصفهان (زیرمجموعه فولاد مبارکه)
  • فولاد کاویان اهواز
  • اکسین اهواز
  • نورد و لوله اهواز
  • نورد فولاد گیلان
  • فولاد درخشان اراک
  • مجتمع فولاد خرم‌آباد
  • نورد و تولید قطعات فولادی

 

تمامی این کارخانه‌ها، ورق سیاه خود را هم به صورت رول و هم به صورت شیت ارائه می‌دهند، اما تنوع ضخامت در محصولات برخی از آن‌ها بیشتر بوده و به علت تفاوت در عرض و طول، وزن ورق سیاه با ضخامت مشابه که توسط هر کارخانه تولیدشده، با دیگری تفاوت دارد. ورق سیاه در عرض‌های 1000، 1250، 1500 و 2000 میلی‌متر تولید می‌شود.

 

7. مطالعه تحلیل ماهانه ورق سیاه، چه فایده‌ای دارد؟

مطالعه تحلیل ماهانه ورق سیاه، می‌تواند تکمیل‌کننده راهنمای خرید ورق آهن باشد. مطالعه تحلیل بازار به شما کمک می‌کند تا اطلاعات شما در مورد قیمت ورق سیاه به‌روز باشد و با احاطه کامل، برای بودجه و زمان خرید خود، برنامه‌ریزی کنید. در تحلیل‌های هفتگی بازار آهن و فولاد، به نوسانات قیمت ورق سیاه نیز پرداخته می‌شود.

 

برای دسترسی به تحلیل‌های هفتگی بازار، «تحلیل ماهانه بازار آهن و فولاد» را بخوانید.

 

خرید اصولی ورق سیاه

 

8. خرید اصولی ورق سیاه چگونه ممکن است؟

در این راهنمای خرید ورق آهن، به نکاتی اشاره شده که به شما در هنگام خرید این محصول، کمک زیادی خواهد کرد؛ اما به شما توصیه می‌کنیم که پیش از خرید ورق سیاه، موارد زیر را هم در نظر بگیرید:

 

  • دقت کنید که گرید ورق سیاهی که انتخاب می‌کنید، متناسب با کار شما باشد.
  • هنگام مقایسه قیمت بین ورق سیاه دو کارخانه، به عرض و ضخامت آن‌ها دقت کنید. گاهی تفاوت قیمت به علت کمتر با بیشتر بودن عرض محصول است.
  • ورق سیاه برخی از کارخانه‌ها مثل فولاد مبارکه اصفهان، ابعاد دقیق‌تری دارد.
  • با وجود تلورانس ابعادی بالا، کیفیت ورق سیاه کارخانه‌ای مثل نورد فولاد گیلان از کارخانه‌هایی مثل نورد لوله اهواز بیشتر است.
  • برای ساخت قوطی پروفیل، ورق فولاد مبارکه، گیلان و نورد لوله اهواز مناسب‌تر است.
  • ورق سیاه با کیفیت، دارای سطحی یکدست و فاقد زدگی است.
  • همانند سایر مقاطع فولادی، ورق سیاه را نیز باید در محیط سربسته و دارای رطوبت پایین انبار کنید.
  • نباید شیت‌ها یا کویل ورق سیاه را مستقیماً روی زمین قرار دهید، برای ایجاد فاصله بین محصول و زمین، از چهارتراش چوبی یا پالت مخصوص استفاده کنید.
  • در صورتی که کویل‌های ورق سیاه را روی یکدیگر انبار می‌کنید، دقت کنید که قطر کویل‌های بالایی باید مساوی یا کمتر از کویل زیرین باشد.
  • رعایت نکات ایمنی در زمان حمل دستی ورق سیاه ضروری است، چون که لبه‌های تیز آن می‌تواند جراحات عمیقی ایجاد کند.

 

امیدواریم با مطالعه راهنمای خرید ورق سیاه، بتوانید آگاهانه خرید خود را انجام دهید و نگرانی‌های شما در زمینه دانستن نکات مهم در خرید ورق سیاه، رفع شده باشد. در صورتی که قصد خرید سایر مقاطع فولادی را دارید، راهنمای خرید آهن آلات را مطالعه کنید.

منبع : بلاگ آسرون

حسن...
ما را در سایت حسن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مدیر hassan بازدید : 200 تاريخ : شنبه 5 تير 1400 ساعت: 15:03